Klimatalks - samtaler, der forandrer

Foto: Lea Meilandt.

”Kunsten kan skabe billeder af en bedre fremtid. Den kan være med til at give os den sanselige og intuitive naturerfaring tilbage, som vi har mistet, og på den måde måske skubbe til det praktiske: at vi rent faktisk reducerer vores udledninger.”


Forfatter & hverdagsaktivist (2030-planen)

I talken med Charlotte Weitze bliver vi inviteret med ind i maskinrummet i hendes liv og kunstneriske processer. For hvad sker der, når man som menneske og kunstner virkelig får øjnene op for klimakrisen? Hvad og hvordan skriver man? Og er det at skabe kunst overhovedet at handle?


Charlotte bruger udpluk af egne tekster som eksempler på nogle af de mange overvejelser om klima og økokrisen, hun som forfatter, men også menneske har gjort sig. I talken læser hun derfor op fra flere af sine udgivelser, fx "Den afskyelige”, ”Rosarium”, ”Klimaet og kunstneren” og ”Ulvemælk”.  


Hendes romaner er skrevet i den eventyrlige genre, og hun forklarer, hvorfor det kan noget særligt, og om der i sidste ende kan komme reel klimahandling ud af en kunstnerisk proces. Hvad sker der fx, når kunsten bliver aktivistisk? Og skal kunsten vise dystopi eller håb? De spørgsmål er nogle af dem, vi kommer omkring.

Ud over at skrive handler Charlotte selv praktisk. Sammen med sin mand har hun lavet husstandens egen 2030-plan, hvor parret og deres to børn år for år arbejder mod at reducere deres CO2-udledning med 70 pct. inden 2030. I talken fortæller hun om planen, og hvad det gør ved en familie at have arbejdet målrettet med den siden 2009.


Emneord: Kunst & klima. Hverdagsaktivisme. Den personlige fortælling.

Spørg om talk

med Charlotte Weitze og moderator

 
 
 
 
 
 

Charlotte Weitze

Mere om Charlotte ...

Charlotte Weitze har været skønlitterær forfatter siden 1996. De fleste værker og bøger har menneskets forhold til naturen som omdrejningspunkt. Alle udgivelser har et element af noget eventyrligt.

Charlotte Weitze har udgivet en af de første danske klimaromaner: Den afskyelige i 2016. Senere ”planteromanen” Rosarium i 2021. I 2022 udkom den personlige og autofiktive essaybog Klimaet og kunstneren og til januar 2025 udkommer romanen Ulvemælk.

Charlotte Weitze er en del af fællesskabet ”Forfattere ser grønt” og sammen med sin mand Jacob Antvorskov har hun bloggen www.2030-planen, som hun også holder foredrag om. 2030-planen begyndte efter det fejlslagne klimatopmøde i København tilbage i 2009, og siden har familien reduceret deres CO2-udledning med foreløbig 50 pct. Charlotte Weitze og familien bor på landet ud til marker og det tidligere Svinninge Vejle og Lammefjorden.