Klimatalks - samtaler, der forandrer

”Vi lever i en kollektiv fortrængning af det fundamentale vilkår, at vi ikke er adskilt fra naturen, men en lille del af det store netværk af liv.

Forfatter

I talken med Josefine Klougart undersøger vi nogle af de eksistentielle spørgsmål, som naturkrisen rejser, og hvordan vi kan finde svar i skønlitteraturen og kunsten. Undervejs vil forfatteren hente eksempler fra egne bøger og tekster og læse udvalgte passager højt.


Josefine er optaget af, hvordan vi kan bruge skønlitteraturen både som et sted, hvor vi kan undersøge, hvordan det kunne gå så galt, men også som et sted, hvor der åbnes for en mere nuanceret og rig tænkning. Et sted, der kan bringe os videre ind i en bedre fremtid. Hun tager os med på en poetisk rejse, der kan guide til den naturforbundethed, der var engang, og som er iboende i os.

"Vi skal åbne os mod alt det, vi ikke vidste, vi savnede. Og vi skal skabe nye områder i verden og i bevidstheden, hvor vi kan erfare den forbundethed. Vores kroppe ved det allerede, at blomster og græs en dag vil spire op igennem vores brystkasser, at vi selv er den jord, vores politikere ikke formår at beskytte, men igen og igen sælger ud af."

(Uddrag af en tale, som Josefine holdt i forbindelse med en demonstration for bevarelse af Amager Fælled)

Med udgangspunkt i hendes eget forfatterskab og med eksempler fra kunst- og litteraturhistorien udfolder hun, hvordan vi i litteraturen kan få adgang til dels en rystende indsigt i vores forbundethed, men også en ømhed for verden.


Emneord: Litteraturens stemme, kunst og naturforbundethed.

Spørg om talk

med Josefine Klougart og moderator

 
 
 
 
 
 

Josefine Klougart

Mere om Josefine ...

Josefine Klougart (f. 1985) er uddannet i kunst- og litteraturhistorie på Aarhus Universitet og er herefter uddannet fra Forfatterskolen i København. Hun har arbejdet som gæsteprofessor på Bern Universitet. 


Siden debuten i 2010 har Klougart udgivet seks romaner og en lang række essays, kronikker og kortere prosaværker. Hendes værker er oversat til 13 sprog, og hun er blevet tildelt en række priser herunder Kronprinsparrets Stjernedryspris og Jyllands Postens Litteraturpris.


Hendes værker er to gange nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. I 2022 kuraterede hun en udstilling for Ny Carlsberg Glyptotek om landskabsmaleri og udgav i den forbindelse Efter naturen - et essay i boglængde omhandlende kunsten, litteraturen og naturen.